Travsporten i Kanada

Travsporten i Kanada är stor, dock inte större än i Frankrike, USA, Italien och Sverige, och självklart finns det skillnader i sporten länderna emellan. USA och Kanada är rätt lika i sitt upplägg medans den europeiska travsporten skiljer sig lite åt.

De största banorna i Kanada är under sommarhalvåret Mohawk i Guelphline (söder om Toronto) och är den klart kändaste av Kanadas banor. Under vinterhalvåret så arrangerar de bland annat vinterlopp på Woodbine, som även den banan ligger i Toronto. Travsporten som sport och företeelse är inte så gammal i Kanada, här har galoppen alltid varit större som sport jämfört med i exempelvis Sverige.

Lite annorlunda regler

Här i Sverige blandar vi mellan bilstart och voltstart. Voltstart är den klassiska starten där hästarna skall föras upp på startlinjen samtidigt endast genom kuskens hjälper och styrning. Denna typ av start finns inte i Kanada, här startar de alltid med bilstart. Bilstarten ger ett säkrare startögonblick med färre tjuvstarter och samtidigt ofta en högra snittfart i loppet då hästarna har farten uppe redan vid startögonblicket. Det finns utrustningsskillnader på vad som är tillåtet att tävla med. Olika typer av fasta hjälpmedel såsom Trottinghobbles och Lasix är tillåtna här, men inte i Sverige. Ibland uppfattas kanadensisk travsport som hårdare för hästarna. Läs mer om de svenska reglerna hos svensk travsport på https://www.travsport.se.

Lopp och kvalifikationer på travbanorna

Förutom bil- respektive voltstart så är oftast banorna ganska hårda för att ge mer grepp, men det gör det nästintill omöjligt att starta sin häst barfota, utan skor, det sliter för mycket på hovarna. Loppen har seedning och kvalifikationer och det krävs även att hästarna kvalificerar sig om de till exempel springer väldigt långsamt i förhållande till de andra hästarna, i en start och vill fortsätta springa lopp på den nivån. Allt för att hålla en hög standard på loppen och tävlingarna. Det kan också krävas kval om inte hästen var korrekt i starten bakom bilen eller inte har sprungit ett lopp på 45 dagar.

Spel på trav

Det finns ett bolag som tar spel på trav i Kanda. Racebets. Tyvärr verkar inte Racebets ha skaffat en svensk licens för spel. Unibet lär ha en del spel, ni hittar mer om spelbolag hos http://spelbolagskungen.se/ de har alltid bra koll.